Zaerum, help(t) ons

(Bericht voor het Sevenumse Klökske van 20 mei 2020)
Vorige week hebben we op deze plek uitvoerig bericht over de noodactie die we in Ghana gestart zijn voor onze projectpartners al daar. We zijn erg blij met de positieve reacties. En de vele donaties die we mochten ontvangen.

20 jaar ervaring met vrouwengroepen
Wij  ondersteunen al 20 jaar ondernemende Noord-Ghanezen die in gemeenschappelijke projecten de armoede bestrijden. Het zijn in hoofdzaak de vrouwen die actief zijn in deze projecten, omdat zijn zich vaak primair verantwoordelijk voelen voor de kinderen en de leefomgeving. De 300 vrouwen die wij steunen planten bomen om de verwoestijning tegen te gaan. Daarnaast steunen we vrouwen die inkomsten genereren door manden te vlechten. Deze manden worden over heel de wereld verkocht. En toen kwam Corona!!

Crisis
Er is grote angst voor het Corona-virus, ook omdat het ontbreekt aan goede voorlichting en hulpmiddelen als zeep, mondkapjes en schoonwater.
Door de lockdown is de handel stil komen te liggen dit heeft desastreuze gevolgen;
– het voedseltransport is stil komen te liggen
-door hamsteren zijn de voedselprijzen extra gestegen
-de voorraden uit de laatste oogst raken op
In de gezinnen is het op dit moment heel normaal dat de ouders aan hun kinderen vragen om weinig te eten; “Eet zoveel dat je net nog honger hebt, dan hebben we morgen ook nog eten.” Maar dat is niet lang vol te houden.
Dit maak dat het coronavirus wordt opgevolgd door een hongersnood.

Wat is de bedreiging?
Corona en de gevolgen daarvan zijn levensbedreigend voor een grote groep mensen; de vrouwen en hun gezinnen. Onze duurzame projectinvesteringen dreigen als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Als de bomen geen water krijgen en niet beschermd worden tegen vee, dan worden de plantage kaal gevreten. Als de productie van de manden stopt gaan handelaren weg en verliezen de vrouwen hun inkomsten.

Het plan
Onze Ghanese projectleiders hebben een plan opgesteld. Het plan omvat een hulp programma bestaande uit 2 delen:
– verstrekken van hulpmiddelen als mondkapjes, veronica-buckets (om handen te wassen) en veel zeep, gecombineerd met een voorlichtingscampagne
– voedselhulp voor 4 maanden, tot aan de volgende oogst die verwacht wordt in september.
Er zijn offertes aangevraagd voor voedsel en hulpmiddelen en er is een begroting opgesteld; voor € 30.000 kunnen de 300 vrouwen met hun gezinnen (1500 mensen) deze periode verantwoord overbruggen. Onze projecten zijn goed georganiseerd met betrokkenheid van lokale overheden. Dat maakt dat we ervan overtuigd zijn dat de uitvoering zo goed als mogelijk gaat verlopen.

Water naar de zee?
Wij zijn niet gewend om noodhulp te verlenen. Want is dat niet water naar de zee dragen? We steken al 20 jaar in op duurzame hulp. Maar wat blijft van deze duurzaamheid over als de projectdeelnemers geen eten meer hebben? Als de basis van je bestaan onder je voeten weggeslagen wordt? De impact is enorm. Dan is het geen water naar de zee dragen! Gezien de ernst van de situatie geven we gehoor aan de oproep van de Ghanese vrouwen en steunen we het plan dat ze gemaakt hebben. En dat doen we niet alleen, ook Wilde Ganzen doet mee met onze noodactie: “Stop de Coronacrisis in Noord-Ghana!”

En ook Zaerum helpt
We voeren met een klein campagne-team actie om het benodigde bedrag op te halen. We bellen, schrijven, whatsapp-en en al wat nodig is om € 15.000 op te halen. Het bedrag wat wij ophalen wordt verdubbeld door Wilde Ganzen naar € 30.000.
In de eerste weken van actievoeren hebben we € 5500 opgehaald, met daarbij veel donaties uit Sevenum. Dank je wel daarvoor, maar we zijn er dus nog niet!

Je hoeft het niet alleen te doen
We hebben uitgerekend dat je slechts voor  € 1,- per dag al een vrouw en haar gezin steunt!
Voor 30 euro helpt je 1 vrouw en haar gezin 1 maand;
voor 120 euro helpt u 1 vrouw en haar gezin deze hele periode van 4 maanden
!
Alle hulp is welkom en je creativiteit is welkom. Zo was er een vriendengroep die samen 120 euro bij elkaar bracht. Dit kun je ook organiseren met je familie of met je vereniging.
Donateurs die  500 euro of meer bijdragen, ontvangen een fraaie Bolga-basket cadeau. Dit is een mand die gevlochten is door een van de vrouwen uit onze projecten.


Steun onze
actie “Stop de Coronacrisis in Noord-Ghana!”
We willen het streefbedrag binnen 1 maand ophalen zodat we vanaf 1 juni de eerst hulp kunnen verlenen. Doneer door uw bijdrage over te maken naar IBAN-rekeningnummer NL83 RABO 01472 23 415, van St. Vrienden van Christopher te Sevenum o.v.v. Stop de Coronacrisis in Noord-Ghana.

Mogen wij ook op uw bijdrage rekenen?
Ook namens Sadik, Faustina en alle andere vrienden in Noord-Ghana, bij voorbaat bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.