In januari 2017 was Kronenberger Piet Selen 14 dagen in Ghana met een gezelschap van VvC. Daar maakte hij kennis met boer Emanuel die groente verbouwde. Emanuel zou het liefst een groot hek rondom zijn perceel plaatsen om het loslopende vee buiten te houden. In Ghana lopen de koeien, de geiten, de kippen en de parelhoenders los in het rond. De schade die het vee aan de gewassen aanbrengt is zeker in de tijden van schaarste groot. Piet vroeg zich toen af; waarom zet je dan geen stoekdraod (schrikdraad)? We zijn ruim 4 jaar verder en nu gaat men in Ghana kennismaken met stoekdroad zoals wij dat gebruiken.
Waarom Stoekdroad
Stoekdraod is in Afrika nagenoeg onbekend. Het ontbreken van een goede stroomvoorziening is een belangrijke reden daarvoor. Ook is er geen cultuur om het vee op te sluiten in een weiland. Rondtrekkende nomaden (Fulanie) hebben dit eeuwenlang belemmerd door met hun kuddes over de landbouwpercelen te trekken. En de boeren waren bang voor deze bewapende herders. In de loop van de jaren is er veel veranderd; Op het platteland is er tegenwoordig een behoorlijk stabiele stroomvoorziening. De invloed van de Fulanie is sterk afgenomen. Boeren beschermen hun percelen steeds vaker met harmonica gaas, maar dat is behoorlijk prijzig. Landbouwkundigen hebben berekend dat door het ontbreken van afrastering een productiederving van meer dan 35% ontstaat. Ter vergelijk; bij onvoldoende water vermindert de groenteproductie met 45%. Een goede bescherming zal de boeren dus behoorlijk helpen! En zeker als afrastering betaalbaar is; stoekdraod!
Pilotplan
Ghana gaat op een doordachte wijze kennismaken met stoekdraod. We zijn een samenwerking aangegaan met projectleider Yussif Abdul-Rahaman die al vele jaren landbouwkundige projecten leidt in Noord-Ghana. Yussif is met Pinksteren 2019 bij Piet geweest en kennisgemaakt met meerdere vormen van afrastering. Het stoekdraodproject bestaat uit 4 fases. In de eerste fase zijn er voorlichtingsbijeenkomsten voor boeren. Er worden uit de groep van 1500 (!), 2 gemotiveerde boeren geselecteerd die de proefpercelen gaan opzetten en verzorgen. Ook wordt een leverancier van materialen geselecteerd. In fase 2 worden zowel de boeren als de leveranciers getraind. De benodigde materialen worden zo veel mogelijk lokaal ingekocht. Ook zal bekeken worden welke stroomvoorziening passend is.
In fase 3 vindt de uitvoering plaatst. Tenslotte vindt de evaluatie plaats; De pilot moet in een jaar tijd veel informatie opleveren. Naast winstgevendheid, effectiviteit en vergelijking met andere afrasteropties is ook inpassing en acceptatie in de Ghanese context belangrijk. Als de pilot succesvol is zal een bredere toepassing mogelijk zijn.
Waarom duurde het zo lang….
In 2017 is het idee ontstaan. Piet heeft bij zijn afscheid en pensionering in 2018 een mooi startkapitaal van familie, vrienden en bekenden gekregen. Met hulp van een fondsenwerver hebben een aantal grote fondsen hun steun toegezegd. En toen gooide corona roet in het eten waardoor fondswerving moeilijker werd.. We werken al meerdere jaren met Wilde Ganzen samen en het vertrouwen is in de loop der tijd gegroeid. Zo ondersteunt Wilde Ganzen ons al verschillende jaren bij onze boomplant projecten. En vorig jaar ontvingen we hun steun bij onze corona-actie. Zij waren kritisch, maar vonden het Stoekdraod-project zo interessant dat zij er voor zorgden dat we nu kunnen starten.
In het komende jaar kunt u regelmatig een bericht van het Stoekdraodproject verwachten.