Stoekdraod 2.0 van start

Na een succesvolle pilot waarbij we, Stg. Vrienden van Christopher, Stoekdraod in Ghana introduceerden krijgt dit project een vervolg. Met Stoekdraod introduceren we een relatief goedkope manier van afrasteren in Ghana én bieden we werkeloze Ghanese jongeren een opleiding en werk.

Overal in Ghana en op veel plekken in Afrika, loopt er vee los. Rondom de huizen, op straten, tussen de landbouwgewassen lopen geiten, kippen, ezels, koeien. Het beschermen van de gewassen tegen loslopend vee zit niet in de cultuur van de Ghanees. Een belangrijke reden om het vee niet in hokken, rennen of weilanden op te sluiten heeft alles te maken met schaarste aan veevoer, maar ook met angst. Angst voor strijd met de Fulani, rondtrekkende nomaden die voor hun kuddes met koeien overal doorgang afdwingen. Het omheinen van voedselgewassen van de mens komt echter steeds meer in gebruik en blijkbaar hebben de Fulani hier respect voor.
Het omheinen van percelen met voedselgewassen is een kostbare en arbeidsintensieve aangelegenheid. Enkele jaren geleden hebben onze Ghanese projectpartners kennis gemaakt met Stoekdraod (schrikdraad), een redelijk betaalbaar en minder arbeidsintensieve variant voor gaas.

Op het platteland van Noord-Ghana leeft het grootste gedeelte van de bevolking van de landbouw. Door verwoestijning en de torenhoge inflatie is het met name voor jongeren moeilijk om een toekomst op te bouwen. Plattelandsjongeren zoeken naar mogelijkheden en kansen en bij gebrek daaraan krijgen steeds meer negatieve invloeden grip op de jongeren.

In 2021 heeft Vrienden van Christopher we een pilotproject gedaan met Stoekdraod waarin verbetering van de landbouw en jeugdwerkeloosheid gecombineerd werden. De 15 jongeren die toen deelnamen aan de pilot zijn allemaal gestart als zelfstandig ondernemer. We zijn nu ongeveer 1,5 jaar na de certificering en de jongeren die deelnamen aan het project hebben op dit moment allemaal werk. Enkele hebben inmiddels hun eerste percelen omheind. Één van hen is gestart met het omheinen van een behoorlijke mango-plantage met schrikdraad in de regio Wale Wale.

Na een gedegen voorbereiding is het tijd voor een vervolg van dit project. Dankzij een financiële bijdragen van sponsoren en Erik Bos Schapenservice Sevenum die zorgde voor een schrikdraadapparaat (zie foto) krijgt het Stoekdroadproject een vervolg in Gambibgo, 40 kilometer verwijderd van de plek van de eerste pilot. Ook hier worden 20 jongeren geworven, geselecteerd en getraind en wordt er een voorbeeld-voedselbos aangelegd met daaromheen Stoekdraod. Het project zal binnen een maand starten en hopelijk zijn de eerste resultaten zichtbaar na onze zomer!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.