Soep voor Ghana tijdens Sevenums keramiekfestival

Op eerste en tweede Pinksterdag 2017 (4 en 5 juni) wordt er tijdens het keramiek-festival Rakuvaria live 2017 de actie Empty Bowls gehouden voor schoolkinderen in Ghana. Diverse keramisten en standhouders van het festival stellen “empty bowls” ofwel lege soepkommen beschikbaar die gevuld met Ghanese soep te koop zijn voor het goede doel in Ghana.
Rakuvaria Live 2017 vindt plaats nabij Ulfterhoek 25, 5975 RG Sevenum op 4 en 5 juni van 11 tot 17 uur. Meer info op www.vriendenvanchristopher.nl en www.rakuvaria.com .

Armoede school
Het noorden van het West-Afrikaanse Ghana kenmerkt zich door armoede, droogte. Na de oogstperiode ontstaat er vaak een periode waarin de voedselvoorraden uitgeput raken. Voor de armste kinderen betekent dit ze vanwege honger niet meer naar school komen. Op een lege maag kun je immers niet leren. Zodoende lopen de kinderen achterstanden op met uiteindelijk voortijdig uitstroom tot gevolg. De Sevenumse stichting Vrienden van Christopher steunt al meer dan 10 jaar enkele kleinschalige schoolvoedselprojecten. Met steun van de stichting wordt er in de hongerperiode voedselverstrekking op school georganiseerd zodat de kinderen geen honger hoeven te leiden. Op dit moment ontvangen de 500 leerlingen van de plattelandsschool in Yebongo op deze manier schoolvoedsel. Het gevolg is dat meer leerlingen de school afmaken en dat het belang van goed onderwijs breder gedragen wordt.

Empty Bowls
In de afgelopen maanden hebben de keramisten Ed en Ine Knops van Rakuvaria – tevens de organisatoren van het festival- een oproep gedaan onder keramisten om unieke soepkommen te vervaardigen voor het goede doel. Het aanbod van soepkommen is groot en daarmee divers. Tijdens het festival wordt er Ghanese pinda-soep met vers brood verkocht door vrijwilligers van Stichting Vrienden van Christopher in deze unieke soepkommen. De soepkommen met inhoud zijn voor een mooi prijs te koop. De opbrengsten van de verkoop gaan volledig naar het Schoolfeeding project.

Nauwe band tussen Rakuvaria en Ghana
In 2006 bezochten Ed en Ine Knops via Stichting Vrienden van Christopher Ghana. Zij zagen daar meerdere projecten, waaronder Schoolvoedselprojecten en het kunstproject SWOPA (dit stond centraal tijdens het vorige Rakuvaria-festival). De reis naar Ghana inspireert hen tot op de dag van vandaag vandaar dat Stichting Vrienden van Christopher zich telkens mag verheugen op deelname aan het festival, maar ook spontaan kan aankloppen voor een spontane zoals een sessie op 19 mei. Toen brachten 4 Ghanese gasten een bezoek aan het atelier van Ed en Ine Knops. Ed Knops verleidde de gasten om zelf met klei aan de slag te gaan. Dit leverde mooie taferelen op en bovenal een inspirerende ontmoeting.

Rakuvaria Live 2017 vindt plaats nabij Ulfterhoek 25, 5975 RG Sevenum op 4 en 5 juni van 11 tot 17 uur. Meer info op www.vriendenvanchristopher.nl en www.rakuvaria.com .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.