Yebongo Primary School; schoolfeeding


School Feeding Programma’s zijn in ontwikkelingssamenwerking niet nieuw. Zij hebben tot doel om kinderen op school van een goede maaltijd te voorzien en de scholen aantrekkelijker te maken zodat ouders hun kinderen naar school sturen.

Ontstaan
Dit Yebongo Primary School; schoolfeedingproject is in 2004 opgestart door Pater Frans Meddens als experimentele tegenpool van het grootschalige SIGN Schoolfeeding Program dat grootschalig werd ingezet. Kenmerken van het Schoolvoedselproject zijn de kleinschaligheid, de inzet van lokaal bekende en ervaren projectleiders en de uitvoering door lokale ouder- en schoolraden en de seizoensgebonden karakter van de hulp.
H
et project is ingebed in een sociaal netwerk in Ghana dat Stichting Vrienden van Christopher in de voetsporen van Pater Meddens sinds de jaren 60 van de vorige eeuw heeft opgebouwd.

Doelgroep
De basisschool van Yebongo is een grote school waar liefst 500 leerlingen deelnemen aan het project.

Uitvoering
In het project wordt alleen in het hongerseizoen voedsel verstrekt, bij voorkeur afkomstig van de eigen schooltuin of gekocht bij lokale boeren. Start en einde van het hongerseizoen wordt bepaald door de regenval en de lokale landbouw; de opbrengsten uit de laatste oogsten en de start van de nieuwe oogst. Globaal is dit de periode van april tot augustus.
D
e Ghanese-Zwitser Frans Zemp is verantwoordelijk voor de algemene aansturing en coördinatie. Franz leeft en werkt ruim 40 jaar in Ghana en heeft meerdere projecten onder zijn hoeden. Franz werkt nauw samen met Victor Agabre, een gepensioneerd docent. Victor speelt een belangrijke rol in de communicatie met de ouderraad en de chief.
De ouderraad en enkele docenten van de school zijn de belangrijkste uitvoerenden. Enkele docenten zijn verantwoordelijk voor de inkoop van het voedsel. Er is een groepje moeders dat het voedsel bereid en kookt.

Het voedsel is bij voorkeur afkomstig van de eigen schooltuin of uit biologische landbouw. Door de jarenlange samenwerking is er de vraag vanuit het dorp om de school verder te ontwikkelen. Hierin zijn 2 hoofdpunten nl. de uitbreiding van de school met 2 klaslokalen en een waterput.

Uw gift
Voor het komende hongerseizoen zijn uw giften noodzakelijk. Jaarlijks is een bedrag van € 5.000 tot € 10.000 nodig, afhankelijk van eigen oogstopbrengsten, voedselmarktprijzen en het aantal leerlingen. Uw gift is welkom op IBAN-rekeningnummer NL83 RABO 01472 23 415 van Stg. Vrienden van Christopher te Sevenum ovv “Schoolfeeding”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.