Kandiga Tree Planting Association (KATPA)

Girl-power op zijn Ghanees
Om de verwoestijning van de oprukkende
Sahara tegen te gaan planten en onderhouden zo’n 250 vrouwen uit het dorp Kandiga kleine boomgaarden. Deze voedselbossen worden aangelegd op hoeken en randen van percelen, beschikbaar gesteld door boeren uit het dorp. Door de aanplant wordt het gebied groener en groeien de landbouwmogelijkheden. Daarnaast leveren de bomen na 5 jaar de eerste opbrengsten (vruchten, ingrediënten voor medicijnen, brandhout enz.), bestemd voor de vrouwen (en hun gezinnen) die de aanplant verzorg(d)en.
Grootste uitdaging is het onderhouden van de aanplant, regelmatig water geven en het weghouden van het loslopende vee (runderen, geiten, knaagdieren) en ongedierte als termieten. Daarom dienen percelen afgerasterd te worden en worden er watertanks op de percelen geplaatst zodat er ook in het droge seizoen water gegeven kan worden.

Inmiddels zijn de eerste  voedselbossen vrijgegeven, leveren ze opbrengsten voor de vrouwen die ze verzorgden. De afrastering en de watervoorziening komen vervolgens beschikbaar om bij een volgend perceel te gebruiken. Inmiddels zijn er 13 percelen aangeplant. Er komen elk jaar percelen bij en inmiddels sluiten ook groepen uit naburige dorpen aan.

De vrouwen zijn verenigd in de Kandiga Tree Planting Association (KATPA) dat in nauw
samenwerkt met de lokale dorpsraad en de Chief. Daarmee sluiten KATPA aan bij een goed georganiseerde (traditionele) structuur met sociale controle.

VvC is sinds 2015 als projectpartner bij dit project betrokken. Sinds 2018 ondersteunt ook Wilde Ganzen dit project. Inmiddels werkt KATPA ook samen met lokale projectpartners als World Vision.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.