Kandiga Tree Planting Association (KATPA)

Girl-power op zijn Ghanees

VvC steunt het lokale particuliere initiatief van het aanplanten van bomen door (hoofdzakelijk) vrouwen sinds 1999.
De aanplant van bomen is noodzakelijk om de uitdijende Sahara tegen te houden. Zij vormt een bedreiging voor de bewoners en maakt landbouw onmogelijk.
Door de inzet van de naamgever van onze stichting, Christopher Apumporungu, lukte het om het taboe rondom de aanplant van bomen te doorbreken. Sindsdien is er een breed besef dat de aanplant van bomen een belangrijke bijdragen levert aan een beter milieu, waardoor opbrengsten van de lokale landbouw mogelijk blijven.


Het Kandiga boomplant project is opgezet door de naamgever van de stichting Christopher Apumporungu. Hij overleed echter in 2000. Naast Kandiga was hij toen ook bezig met een boomplantproject in Balungu. Het project in Balungu hebben we gesteund tot 2005. Het dorp gaf toen aan verder op eigen benen te willen staan. Inmiddels is er een grote mango-plantage en zijn er meerdere boomkwekerijen in Balungu. In 2006 vroeg projectleider Patrick Agesoba om financiële steun voor aanplant van bomen in Kandiga, maar in een ander gedeelte van het dorp (Akamo). Een vrouwengroep startte als boomplantgroep, en de samenwerking bleek een vliegwiel voor andere activiteiten. Er werd gestart met micro-kredieten, trainingen, aanleg van een put enz. In juli 2012 kwam de projectleider plotseling te overlijden. Het project bleek niet levensvatbaar. Er was te weinig organisatie-capaciteit om dit voort te zetten. In 2015 kwamen we weer in contact met de eerste vrouwengroep van Christopher die op zeer bescheidde schaal het project dat gestart was in 1999, voorgezet hadden. Een aantal mensen heeft in het verleden nog gewerkt met Christopher en geeft hun ervaringen mee. De groep heeft een eigen bestuur en werkt nauw samen met de dorpsraad.

Ongeveer 200 vrouwen uit het dorp Kandiga participeren in het boomplantproject. Er is een kundig bestuur bestaande uit mannen en vrouwen. Het bestuur organiseert en bewaakt in samenwerking met de chief van Kandiga de activiteiten.

Als financier is VvC als enige partij hierin betrokken. De Chief is nauw betrokken bij het project. Een van onze bestuursleden (Jan Wijnen) in benoemd tot Sub Chief in Kandiga. Er zijn enkele mannen uit het dorp die actief deelnemen in het project voor het enten en de uitvoering van de zwaardere werkzaamheden. Het boomplantproject wordt uitgevoerd op meerdere percelen. Sinds 2018 ondersteunt ook Wilde Ganzen dit project. 

Sinds 2015 groeit het aantal percelen waarop bomen aangeplant worden. Aanvankelijk waren er 3 percelen, inmiddels zijn het er 10, waarvan 2 in het nabij gelegen dorp Nabango. Het eerste perceel uit 2015 is inmiddels opgeleverd met volgroeide bomen en de eerste mango’s zijn geoogst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.