Pilot Stoekdraod succesvol!

Ghana heeft kennis gemaakt met Stoekdraod!  In Ghana -en in veel Afrikaanse landen- is het afrasteren van percelen niet gebruikelijk. De koeien, de geiten, de kippen en de parelhoenders lopen los in het rond. De schade die het vee aan de gewassen aanbrengt is zeker in de tijden van schaarste groot. Met hulp van de Ghanese organisatie Pumping is Life is er een pilot-project uitgevoerd, een experiment om vast te stellen of en hoe schrikdraad in de Ghanese context is in te passen.

Het project werd uitgevoerd in West Mamprussi, in het Noord-oosten van Ghana, waar Pumping is Life actief is met meerdere irrigatie- en beregeningsprojecten.
Voor het Stoekdraod-project werden door oproepen via de lokale radio belangstellende geworven die zich wilde laten scholen in het gebruik van schrikdraad, het vervaardigen van schrikdraadinstallaties en het organiseren van een toeleveringsketen. Er zijn uiteindelijk 15 kandidaten met een opleiding gestart; een 3 weekse training gericht op de onderdelen en functies van de schrikdraad, inclusief het vervaardigen, installeren en monteren ervan. Aan het einde van de training werden certificaten van deelname uitgereikt.

Trotse deelnemers met hun certificaat

Ter ondersteuning van dit project hebben we via schenking een complete schrikdraad-installatie inclusief paddenstoel en zonnepaneel vanuit Nederland naar Ghana kunnen sturen. Dit materiaal vormde een goed voorbeeld voor de deelnemers om aldoende hun eigen producten te maken.
Met hulp van de geproduceerde materialen zijn er 2 proefvelden opgesteld waar de Stoekdraod voor het eerst gebruikt werd; een proefveld was in bewoond gebied, het andere op het platteland. In totaal is er 1.200 m2 omheind. Op beide locaties is er gedurende 17 dagen geobserveerd wat het effect was van Stoekdraod; letterlijk hoeveel dieren er werden weggejaagd door een “stoek”.

Proefopstelling om het principe van stoekdroad uit te leggen.

Na deze observatieperiode vond een evaluatie plaats met de betrokkenen;
– De elektrische afrastering is effectief; het houdt 90% van loslopend vee tegen;
– Elektrische afrastering is goed toepasbaar binnen de lokale economie voor groenteteelt, boomkwekerij en dierhouderij op grote schaal;
– De toelevering is binnen de Ghanese setting goed te organiseren;
– Schrikdraad lijkt geschikt te zijn om op de markt te brengen zowel in de publieke als in de private sector.

Daarnaast waren er directe opbrengsten;
15 jonge ondernemers in 13 lokale gemeenschappen zijn getraind in het maken van een elektrische afrastering
Er was verbetering van voedselzekerheid bij de betreffende percelen.
De organisatie verkoopt haar ervaring tegen een vergoeding aan de lokale overheid en andere organisaties.

Zowel Pumping is Life als Vrienden van Christopher kijken tevreden terug op de bereikte resultaten. We onderzoeken nu de mogelijkheden om opvolging te geven aan het project.

Het Stoekdraod-project werd mede mogelijk gemaakt door Wilde Ganzen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.