Pater Meddens overleden

In de ochtend van 11 november 2019 is pater Frans Meddens op 92-jarige leeftijd overleden. Hij is op weg naar de compound van zijn voorouders, in de vaste overtuiging opgewacht en verwelkomd te worden door alle dierbaren die hem voorgingen.
De begrafenis vond in besloten kring op zaterdag 16 november 2019 plaats. De pater is begraven in de tuin van Huize St. Elisabeth in Haelen.

Schilderij van pater Meddens gemaakt door Faustina

Ons contact met de pater
Pater Meddens zette ons ons in maart 1999 op het spoor om naar Ghana te gaan.  Tijdens een bijeenkomst van de Werkgroep Sevenum en Ontwikkelingssamenwerking in de Wingerd sprak hij voor een 60-koppig publiek gepassioneerd over zijn Ghana. Zijn Ghanese gast Christopher Ampumporongo vulde zijn verhaal aan. En laatstgenoemde nodigde ons uit om Ghana te bezoeken. In november 1999 waren er 8 Sevenummers te gast in Ghana en volgde de oprichting van Stichting Vrienden van Christopher.
In de jaren die volgende was pater Meddens onze adviseur en gaven wij hem een podium tijdens de jaarlijkse Ghana-Picknick in Nunhem.

De meesterverteller
In Afrika zegt men dat er een bibliotheek vergaat zodra een oude man sterft. Geïnspireerd door deze wijsheid begon Meddens al vroeg met het verdelen van zijn boeken. Van al zijn bezittingen. En dat voor iemand uit een zeer gefortuneerde familie. Hij was onbaatzuchtig en droeg zelf spullen uit de kringloopwinkel. Vele ogenschijnlijke onbeduidende voorwerpen gingen door zijn toedoen op weg naar een nieuwe bestemming. Een gevonden steentje steeg onverwacht in waarde door het verhaal dat hij erbij vertelde. Elke voorwerp is onderweg naar een nieuwe eigenaar, was zijn overtuiging.
Hij was een meesterverteller, een entertainer met gevoel voor theater en kunst. Hij wist in Nederland veel mensen te inspireren. Velen van hen raakte betrokken bij Ghana.

De missionaris
Meddens heeft in de periode van 1966 – 1977 in Ghana gewoond en gewerkt maar zijn betrokkenheid werd daarna vanuit Nederland ogenschijnlijk nog groter. Naast missionaris was hij vooral ook ontwikkelingswerker die zich verdiepte in de lokale tradities, cultuur en religies. Hij nam daar ook elementen van over zoals de voorouderverering. Tijdens elke bijeenkomst noemde hij zijn vader en moeder. Door de naam van de overledenen te noemen, zo geloofde hij, dan waren ze er ook bij. Tijdens de begrafenisplechtigheid van afgelopen zaterdag werden de namen van zijn ouders en zijn broers en zussen genoemd, want hij was de langste levende. Meddens zag het toetreden tot het hiernamaals als iets opwindends om naar uit te kijken. “Het gezin is weer compleet…. het feest kan beginnen” zo staat beschreven op het bidprentje.


 Herdenkingen in Ghana en Nederland
Grote wens van de pater was dat de vrienden die jaarlijks de Ghana-Picknick bezochten elkaar blijven ontmoeten. Hierbij aansluitend willen we in mei 2020 een herdenkingsbijeenkomst in de vorm van een Ghana-Picknick organiseren. Tijdens deze bijeenkomst willen we herinneringen aan de pater delen.
Ook in Ghana is grote aandacht voor het overlijden van de pater. In de eerste weken zijn er Katholieke kerkdiensten geweest in Sirigu, Birindi, Nabango, Navrongo en Accra. Daarnaast verwachten we dat er ook nog een traditionele begrafenis zal volgen in Ghana.

2 gedachten over “Pater Meddens overleden

  1. Ik zal Pater Frans Meddens heel erg gaan missen. Onze waardevolle gesprekken, de samenwerking met mijn echtgenoot is zo dierbaar. Ik heb nog geen bidprentje, weet nog te weinig over zijn heengaan. Misschien kan iemand dat mij nog meedelen? Ik heb er verdriet van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.