Op de markt…

Ondanks de beperkingen die corona met zich mee bracht heeft VvC in de afgelopen zomermaanden vaak zijn gezicht laten zien. In de zomermaanden heeft Jan Wijnen met een stand van VvC een keer of 6 op de weekmarkt in Horst gestaan. Daarnaast was hij afgelopen zondag op de Steyler dag bij het Wereldpaviljoen (zie foto).

Jan Wijnen bij het Wereldpaviljoen in Steyl

De populaire manden
Er blijkt veel belangstelling te zijn voor “onze” Bolga-baskets; dit zijn handgeweven manden die we uit het noorden van Ghana laten overkomen. De kwaliteit van onze manden is excellent. Ze zijn afkomstig van SITRA, de vrouwengroep van kunstenares Faustina Nsoh. Faustina traint de vrouwen in het vervaardigen van manden met speciale aandacht voor kleuren en perfectie. De lederen handvatten onderstrepen de kwaliteit, maken het product af. SITRA is een coöperatie van vrouwen die door samen te werken, grote klanten kunnen bedienen met een topproduct. Wij verkopen de manden om opbrengsten te genereren voor de vrouwen – de opbrengsten stoppen we volledig terug in het project. Belangrijk bijkomend doel voor ons is om bekendheid te geven aan het verhaal achter de manden en aan ons werk in Ghana. Maar ook om te laten zien dat een bekende organisatie als Wilde Ganzen meerdere projecten van ons ondersteunt.

Hoe worden manden gemaakt?
Het weven van manden is al vele generaties een geliefde activiteit voor de vrouwen na het oogstseizoen. Ze kopen de Veta Vera grassen die ze gebruiken in het zuiden van Ghana, dit is een sterk grassoort. Deze grassen splitsen ze in 2 waarna ze enkele sprieten tot sterke strootjes rollen. Deze sterke strootjes worden gekookt en eventueel gekleurd met kleurstoffen. Daarna kan het tijdrovende weven beginnen. Afhankelijk van de beschikbare tijd vanwege andere werkzaamheden werkt een vrouw 1 week tot enkele weken aan 1 mand. Vaak werken de vrouwen thuis, maar regelmatig zitten ze ook met een groep te weven en wordt er veel gekletst, gedanst en gezongen.

De laatste markt dit jaar
Na de Steyler dag is er nog 1 gelegenheid waarbij u een Bolga-basket kunt bemachtigen, inclusief het  verhaal dat Jan Wijnen daarbij verteld. Dat is op 19 september tijdens de open dag van Slapen in Limburg op boerderijcamping ’t Rouweelse Veld in Kronenberg. Naast manden worden er ook mandjes, hoeden en waaiers verkocht. Allemaal gemaakt door dezelfde vrouwengroep SITRA. Uw aankoop wordt van harte aanbevolen en komt voor 100% ten goede aan de vrouwen.

Live verbinding met Ghana
Tijdens de open dag op 19 september wordt ook Happy Home geopend, het vakantiehuisje met de grootste traditionele Afrikaanse muurschildering van Nederland. De kunstenares van dit werk – en tevens leidster van de mandenvlechters- zal dan live bij ons zijn middels een internetverbinding. Faustina was in 2019 te gast bij het Wereldpaviljoen om daar een (kleine) muurschildering te vervaardigen. In diezelfde periode maakte ze Happy Home; een grote muurschildering vol met Afrikaanse symboliek. De uitleg van het schilderij is op internet en op de open dag te aanschouwen.
Graag tot op 19 september van 11 tot 17 uur bij ’t Rouweelse Veld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.