Noodactie door Corona

De Coronacrisis raakt iedereen maar de minst draagkrachtigen het hardst, ook in Ghana. In de afgelopen weken is er vanuit Vrienden van Christopher veelvuldig contact geweest met onze contactpersonen Sadik en Faustina en anderen. Zij informeren ons rechtstreeks over de situatie in hun omgeving, het noorden van Ghana. Zij vertellen ons over de angst voor het virus en een dreigende hongersnood. De eerste sterfgevallen van Corona zijn in Bolgatanga geregistreerd.

De actuele situatie is als volgt;

 • In het noorden van Ghana is de gezondheidszorg beperkt en belangrijke hygiënische maatregelen zoals veelvuldig handen wassen met zeep of een andere desinfectans is bijna onmogelijk omdat er een enorm gebrek aan middelen is.
 • Door de lock down in Ghana is het voedseltransport tijdelijk stil komen te liggen. Door hamstergedrag zijn de prijzen vervolgens verdubbeld of verdrievoudigd.
 • Door de sluiting van de lokale markten is de regionale handel nagenoeg stil komen te liggen waardoor mensen niet of beperkt over cash geld beschikken.
 • In januari vertrokken veel jonge mensen van Noord- naar Zuid-Ghana om daar als landarbeider te gaan werken. Dit omdat de voedselvoorraden in Noord-Ghana beperkt waren. Voor de achterblijvende vrouwen, kinderen en ouderen was net genoeg voedsel over om het hongerseizoen te overbruggen. Door de lock down zijn de landarbeiders echter vervroegd naar huis gekomen. Zonder geld dat ze verdiend zouden hebben met landarbeid. Deze landarbeider doen nu ook een beroep op de schaarse voedselvoorraad.
 • Gevolg van de lock down in het buurland Burkina Faso is dat dat belangrijkste internationale handelsroutes stilliggen. Daardoor kan er ook geen voedsel uit Burkina Faso geïmporteerd worden.

Dit alles lijdt tot torenhoge voedselprijzen en grote voedsel tekorten; er dreigt hongersnood.  

Vrienden van Christopher heeft duurzame projecten met plattelandsgroepen, hoofdzakelijk vrouwen. Door boomplantactiviteiten en het maken van manden genereren de vrouwen extra inkomsten en verbeteren ze het leven van zichzelf en het gezin. Vrienden van Christopher erkent dat zonder noodhulp onze project (-partners) onherstelbare schade oplopen.

We willen onze vrienden in Ghana niet in de steek laten en starten daarom de noodactie: “Stop de Coronacrisis in Noord-Ghana!”

Het doel
Zoveel mogelijk geld in zamelen met als streefbedrag € 15.000. Het ingezamelde bedrag zal door het Wilde Ganzen Coronafonds verdubbeld worden naar € 30.000.

Hoe ziet de noodhulp er uit?

De noodhulp richt zich op de 300 vrouwen die aangesloten zijn bij onze projecten en hun gezinnen. We helpen dus direct zo’n 1500 mensen. We hebben becijferd dat we de mensen voldoende kunnen helpen met  € 1,- per dag per projectdeelnemer!
Voor 1 euro helpt u 1 vrouw en haar gezin 1 dag;
Voor 30 euro helpt u 1 vrouw en haar gezin 1 maand;
voor 120 euro helpt u 1 vrouw en haar gezin deze hele periode
!
Het hulpprogramma bestaat uit middelen zoals veronica buckets (zie foto), mondkapjes en veel zeep. Daarnaast wordt er voedsel verstrekt gedurende 4 maanden (15 mei – 15 september) tot de eerste oogsten van het nieuwe seizoen verwacht worden.

De tijd dring
We willen het streefbedrag binnen 1 maand ophalen, voor 15 mei, zodat we vanaf 1 juni de eerst hulp kunnen verlenen.

Wat doen wij voor u?

 • Als Vrienden van Christopher  zullen wij er voor zorgen dat middels het  Wilde Ganzen  Coronafonds uw bijdrage wordt verdubbeld.
 • In overleg met onze vrienden in Ghana zullen de middelen besteed worden aan voedselhulp en preventieve gezondheidsmiddelen.
 • Alle donateurs zullen wij tijdens en na afronding van de actie informeren over het verloop van de actie en hoe de gelden besteed zijn.
 • Wij Informeren en leggen verantwoording af aan het Wilde Ganzen Coronafonds over de besteding van de gelden.

Steun onze actie “Stop de Coronacrisis in Noord-Ghana!” en doneer dooruw bijdrage over te maken naar IBAN-rekeningnummer NL83 RABO 01472 23 415, van St. Vrienden van Christopher te Sevenum o.v.v. Stop de Coronacrisis in Noord-Ghana.

Mogen wij ook op uw bijdrage rekenen?
Ook namens Sadik, Faustina en alle andere vrienden in Noord-Ghana, bij voorbaat bedankt.

3 gedachten over “Noodactie door Corona

 1. Tip.

  Ik zou graag doneren. Maar het zou o zo veel makkelijker zijn als het gewoon via een link een bedrag over kan maken.
  Hier zijn verschillende apps voor.
  Deze link kan je dan makkelijk verspreiden via verschillende media.

  Jullie doen goed werk. Dit vind ik super.
  Ga er vooral mee door.

  • Bedankt Marie,
   Heb je een tip voor ons hoe we dit op korte termijn geregeld krijgen, zonder (grote) kosten.
   Hartelijke groet,
   Vrienden van Christopher

 2. Hard verwarmend wat jullie doen,kunnen veel mensen wat van leren hoe mensen zoals jullie iets doen voor mensen die een beetje in onze achtertuin leven.TOP ga vooral door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.