In Yebongo onder een boom

Warme ontvangst

 

“…en dan ontvouwt zich voor je ogen een energiek en opzwepende dansspektakel waar je als nuchtere Hollander vooral geamuseerd naar kunt kijken. Om mee te doen is de drempel wel erg hoog. Wat zijn deze vrouwen van alle leeftijden toch beweeglijk, wat kunnen ze dat toch goed! En die ritmiek vol verrassende wendingen, fantastisch. Ik wed dat als ik mee ga doen dat zij niet meer bij komen van het lachen. Dat doe ik dan ook maar niet. En dat is okay, getuige het tomeloze plezier dat ze met elkaar hebben. Tot dat de dagvoorzitter de dames weer terug delegeert naar hun zitplaatsen voor het vervolg van de bijeenkomst.

Reizigers naar Ghana
Afgelopen oktober 2017 waren bestuursleden Ilse Milot uit Venlo en ondergetekende Peter Nellen, 10 dagen in Ghana om projectbezoeken af te leggen aan de 3 projecten waaraan onze stichting zich heeft verbonden. Ondanks dat we beiden ervaren Ghana-reizigers zijn, blijft telkens de warme ontvangst, de belangstelling en de vriendelijkheid van de gewone mensen indruk maken tijdens bijeenkomsten als hierboven beschreven. En daar vertellen we later graag meer over.

Indrukwekkend
Ronduit indrukwekkend was wat we zagen bij ons boomplantproject in Kandiga. We plukken daar vooral de vruchten van het voorwerk dat gedaan werd door de naamgever van onze stichting. Christopher had er 40 jaar geleden al een boomplangroep en de groep waarmee we nu werken heeft nog leden uit die periode. Het dorp Kandiga is ongeveer zo groot als Horst aan de Maas met bijna evenzoveel kleine gemeenschappen als onze gemeente. Het project is volledig ingebed in de dorpsactiviteiten van de plaatselijke dorpsraad. Er wordt planmatig gewerkt en de chief van het dorp ondersteund het project op gepaste afstand. Doordat “onze” Jan Wijnen” tot sub-chief werd benoemd weet de chief zich verzekerd van een duurzaam lijntje ons, de donoren. Waarom wij zo onder de indruk waren hoort u later van ons.

Teleurstellend
Soms krijgen langdurige relaties een verrassende wending. Net als hier is dat ook in Ghana niet vreemd. Een van de projecten bezoeken we al vanaf 1999 en het project heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Eerst was er lokaal succes en dat werd uiteindelijk een internationaal succes. Door het uitbreken van Ebola gecombineerd met de economische crisis in de Westerse wereld, daalde het aantal bezoekers en daarmee de inkomsten van de organisatie dramatisch. Vervolgens ontstond er een strijd rondom de bezittingen, de organisatiekoers en het leiderschap. Tijdens onze reis kwam het tot een confrontatie waardoor we moesten besluiten om ons voorlopig terug te trekken. Hoe dat zit, daar vertellen we u later meer over.

Warm welkom
De warme ontvangst die ik in de inleiding beschreef vond plaats op ons schoolvoedselproject in Yebongo. De school waar we al 10 jaar mee samenwerken in het schoolvoedselproject. Daar ontmoetten we de dorpsoudsten met de plaatsvervanger van de chief, de ouderraad, en de onderwijzers. Er waren ongeveer 40 ouders (hoofdzakelijk moeders) en veel kinderen die ook een glimp van het spektakel probeerden op te vangen. Het was heel duidelijk dat de school zich van zijn beste kant wilde laten zien. Rond het middaguur werd er voor alle kinderen van de school schoolvoedsel verstrekt, zodat wij konden zien hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat. Er werd een gevarieerde maaltijd gepresenteerd en het was mooi om te zien hoe al die 450 kinderen verspreid over het schoolplein hiervan smulden! Er werden nieuwe plannen gepresenteerd waar we u graag meer over vertellen. En dat gaan we doen.

Hier alvast een link naar een kort voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=rZZJ6l3NcNA

Presentatie 29 december 2017
Op vrijdag 29 december 2017 zullen we van 20 tot 22 uur in horecacentrum De Sevewaeg aan de Markt in Sevenum een korte presentatie met onze reiservaringen verzorgen. U bent van harte welkom.                                       Peter Nellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.