Ghanese topmuzikant in Wereldpaviljoen Steyl

De uit Ghana afkomstige award-winning entertainer Stevo Atambire treedt zondagmiddag 21 augustus solo op in het Wereldpaviljoen in Steyl.  Hij is een virtuoos op zijn Kologo; een tweesnarige gitaar gemaakt van kalabas en geitenhuid. De Kologo wordt vaak als voorvader van de banjo  beschouwd. Tijdens het optreden in Steyl wordt hij op djembé begeleid door de in Venlo woonachtige Kanté Kerfonse uit Guinea. Het optreden begint om 15.00 uur op het binnen terras van het Wereldpaviljoen. Entree is gratis!

Stevo Atambire is een gevestigde naam in Ghana, vooral binnen de Frafra gemeenschap. Hij is een gewilde muzikant voor traditionele feesten zoals verjaardagen, trouwen en begrafenissen. Momenteel toert hij met de band Alostmen door Europa. Deze band is door het vermaarde magazine Songlines uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar. Stevo is net als Faustina Ayambire een van de cultuurdragers uit de streek. Ze zijn bevriend en daarom is Stevo zeer geïnteresseerd om het Ghana paviljoen in Steyl te bezoeken alwaar Faustina een traditionele muurschildring gemaakt heeft.

Stevo’s speel- en zangstijl is verwant aan de nomadenculturen zoals de Toearegs. Zijn krachtige etherische zang en intens kologo tokkelen, brengt de luisteraar in diepe gedachten, een trance of energieke dans. Het klinkt zowel melodisch als percussief.
Net als het instrument wordt de muziekstijl aangeduid als Kologo; Energieke en indrukwekkende plattelandsmuziek uit Noord-Ghana. Stevo treedt op als solo-artiest en met zijn band Alostmen. Daarnaast hebben veel DJ’s zijn stuwende kologo-stijl ontdekt in verwerkt in remixes en producties.
Luister eens op: https://open.spotify.com/artist/6gbEfMzGr0anNu4sKlXZye?si=01eTcobeQlOvnH-Z1i8zPw

Tijdens onze Ghana-reizen hebben we Stevo en zijn Belgische vriendin Kim meerdere malen ontmoet. Stevo kent zowel Faustina als Sadik erg goed. Stevo speelde in januari 2020 op de traditionele begrafenis van Pater Meddens in Ghana.
Aansluitend aan het optreden in het Wereldpaviljoen overnacht Stevo in Happy Home, het vakantiehuis waarin Faustina een grote muurschildering maakte.
Zie: https://www.rouweelseveld.nl/logeerhuisje-happy-home/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.