Ghanese kunst wordt steeds beter!

Traditionele Afrikaanse kunst is in de loop van de jaren steeds beter verkrijgbaar voor de Westerse liefhebber. Denk daarbij aan de vele festivals en braderieën waar vaak meerdere standjes staan met kunstvoorwerpen en producten uit Afrika. Daarnaast zijn er de Wereldwinkels en andere verkoopkanalen die (ook) een eerlijke prijs voor de producenten nastreven. Er ontstaat echter ook een inlandse markt voor Afrikaanse kunst. Met de stijging van de welvaart zijn er steeds meer Afrikanen die zich kunst kunnen veroorloven. De kwaliteitseisen aan de kunstobjecten nemen daardoor toe. Ook SWOPA speelt op deze ontwikkeling in en vraagt uw ondersteuning hierbij.

In Noord-Ghana is 15 jaar geleden in het dorpje Sirigu het kunstproject SWOPA ontstaan, opgericht door de vrouwen van het dorp. Door het project werd er nieuw leven geblazen in de traditionele muurschilderingen waardoor het dorpje een toeristische trekpleister werd. Daarnaast verwierven de vrouwen extra inkomsten met de verkoop van keramiekwerk en schilderijen gebaseerd op de muurschilderingen. In het dorp verbeterde de sociale positie van de vrouwen, ze werden financieel onafhankelijker waardoor hun kinderen naar school konden. SWOPA wil deze ontwikkeling doorzetten om zowel kansen op de internationale markt alsook op de Afrikaanse markt te krijgen. Daarvoor zijn nieuwe artistieke impulsen nodig, die van buiten de groep moeten komen. SWOPA biedt haar artistieke leider daarom een gedegen kunstopleiding.

FaustinaFaustina Ayembiri is een jonge, veelbelovende en toegewijde vrouw, die al enkele jaren de vrouwen begeleidt in het schilderen. Zij heeft de capaciteiten en motivatie om SWOPA verder te helpen. Ze gaat een driejarige kunstopleiding volgen op de kunstacademie in Accra.
 SWOPA zoekt nu sponsoren om de opleiding te financieren. De driejarige opleiding kost 15.000 euro d.w.z. 5.000 Euro per jaar. De opleiding start in september 2013.

SWOPA heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de vrouwen van Sirigu en de regio en wil dat ook in de toekomst blijven doen. Steun daarom de opleiding van Faustina, die staat te popelen om aan de opleiding te beginnen!
Uw gift voor het project kunt u overmaken op rekeningnummer 14.72.23.415 van Stichting Vrienden voor Christopher te Sevenum ovv “Haar Kunst”. Voor de belastingdienst heeft de stichting een ANBI status (Algemeen Nut Beoogde instelling) en daarom is de gift aftrekbaar voor de belasting.

In de volgende filmpjes maakt u kennis met SWOPA en Faustina:
De kunst van Faustina
De muren van Sirigu
From wall to wall

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.