Ghanese kunst op Sevenums keramiekfestival

  Foto; Ghanese keramisten aan het werk


Foto; Ghanese keramisten aan het werk

Pinksteractiviteit Stg. Vrienden van Christopher

Op eerste en tweede Pinksterdag 2015 (24 en 25 mei) presenteert de Stichting Vrienden van Christopher uit Horst aan de Maas zich op het keramiek-festival Rakuvaria live 2015. De stichting zal Ghanese kunst exposeren en verkopen. Daarnaast wordt er spectaculair glaswerk verkocht uit een unieke flessenoven die voor deze gelegenheid wordt gebouwd.

Armoede en kunst
Het noorden van het West-Afrikaanse Ghana kenmerkt zich door armoede, droogte. De bewoners van het plattelandsdorpje Sirigu leven hoofdzakelijk van de schamele opbrengsten van de grond. De vrouwen van het dorpje generen extra inkomsten door het project SWOPA. De vrouwen beschilderen op traditionele wijze de muren van hun lemen hutjes en maken op traditionele wijze keramiek voor huishoudelijk gebruik. Zij laten zich inspireren door de tradities van de streek en de omgeving. Daarnaast maken ze kunstwerken op canvas (doek), gebaseerd op de traditionele muurschilderingen. De kunstwerken proberen ze te verkopen om de hongerperiodes te overbruggen en hun kinderen naar school te sturen. De eisen die de markt stelt nemen echter toe waardoor het verkopen steeds moeilijker wordt. Een kwaliteitsverbetering van de kunstwerken is nodig.

Nauwe band tussen Rakuvaria en Ghana
In 2006 bezochten keramisten Ed en Ine Knops van Rakuvaria via Stichting Vrienden van Christopher het project SWOPA. Ze liepen met de pottenbaksters uit de groep mee, ze delfden klei, bewerkte het en zagen hoe de potten in open vuur gebakken werden. Ze raakten bevlogen en geïnspireerd en hebben sindsdien gezocht naar mogelijkheden om hun expertise en contacten in te zetten om de kwaliteit van het keramiek te verbeteren. De reis naar Ghana inspireert hen tot op de dag van vandaag.

Schilderkunst
Ook Stichting Vrienden van Christopher ondersteunt de kwaliteitsverbetering van SWOPA al meerdere jaren. Door de nauwe band tussen Rakuvaria en de Stichting Vrienden van Christopher heeft de stichting al vanaf de eerste editie een plekje op het festival om Ghana onder de aandacht te brengen. Tijdens Rakuvaria zal de Stichting een tiental Ghanese schilderijen exposeren. Er wordt uitleg gegeven over de traditionele symboliek op de doeken. Daarnaast wordt de link gelegd tussen deze kunst, armoede bestrijding en de identiteit van de maaksters. De schilderijen zijn te koop en de opbrengst daarvan gaat naar SWOPA.

Flessenoven en spectaculair glaswerk
Tijdens Rakuvaria live 2015 zal Ed Knops een oven bouwen van witglas wijnflessen. Op eerste pinksterdag zal deze oven in de avonduren tijdens het festivalonderdeel “Woodstook” ontstoken worden. Dit levert een fraai schouwspel. Het glaswerk zal onder invloed van de hitte spectaculaire vormen aannemen. Op tweede Pinksterdag wordt dit spectaculair gevormde glaswerk verkocht. Ook de opbrengst hiervan gaat naar de vrouwen van SWOPA.

Rakuvaria Live 2015 vindt plaats nabij Ulfterhoek 25, 5975 RG Sevenum op 24 en 25 mei van 11 tot 17 uur. Meer info op www.vriendenvanchristopher.nl, www.swopa.org en www.rakuvaria.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.