Ghanese Kerstkransjes

Tijdens een reis van Vrienden van Christopher naar Ghana komt regelmaat de vraag;  Hoe groeit cacao? Met buurland Ivoorkust is Ghana bepalend voor de cacaoproductie wereldwijd. Cacao uit deze regio is erg gewild vanwege de milde smaak. Veel cacaoboeren wonen in afgelegen gebieden, waar nauwelijks gezondheidszorg, schoon drinkwater, elektriciteit, onderwijs en verharde wegen zijn. Reizigers zijn altijd verrast als blijkt dat de cacao-boer die ze spreken zelf zelden of nooit chocolade heeft gezien. Laat staan een kerstkransje. Dit is een voorbeeld van een van de vele verbazingen die je tijdens en Ghana-reis op kunt doen.

Op reis in Ghana
Sinds de oprichting van VvC in 1999 gaan er bijna jaarlijks reisgezelschappen naar Ghana. Soms slaan we een jaartje over, soms zijn er 2 groepen. Aldoende hebben we ruim 15 reisgezelschappen in Ghana gehad van duo´s tot groepen van 6 tot 8 personen. Dit jaar hebben we wederom het geluk dat er 2 reisgezelschappen zijn. De eerste groep was ruim 2 weken in november 2016 in Ghana, de tweede groep hoopt in de eerste weken van januari 2017 eenzelfde periode in Ghana te verblijven.

Hoe kan dit toch?
Giena en Ron Janssen uit Sevenum, Ger van Enckevort uit Evertsoord en Jeanny van den Hoef uit Swolgen hadden tijdens hun reis meerdere verbazingen en verrassingen. Zo was Giena onaangenaam verrast over de ontwikkelingen bij SWOPA, een vrouwenproject dat we al vele jaren steunen. De gastenverblijven waren niet goed onderhouden, de expositieruimte zag er slordig uit en de ontvangst was wat lauwtjes. Hoe kan dit toch? Heeft het te maken met cultuur (Afrikanen die plannen toch niet)? Is dit laksigheid? Moeten we niet stoppen met helpen?

Vertrouwen
Dit zijn ook voor onze stichting goede vragen. We willen lokale initiatieven steunen, maar alleen als ze kansrijk lijken en als er vertrouwen is. De bevindingen van de reizigers zijn aanleiding om de steun te heroverwegen of de voorwaarden voor steun te bespreken. In ons bestuur maar ook met de mensen van het project tijdens onze bezoeken aan Ghana.
In januari vertrekt het tweede reisgezelschap naar Ghana. Naast onze bestuurders Jan Wijnen (Sevenum) en Ilse Milot (Venlo) gaan Piet Selen (Kronenberg), Ineke Grooten (Haelen) en Maarten Meddens (Rotterdam) mee. Zij zullen op de kritische vragen van het eerste reisgezelschap ingaan bij onze projectpartners. Daarnaast zijn er nog een aantal opdrachten die dit reisgezelschap mee krijgt.

De presentatie
Op woensdag 28 december presenteren Giena, Ron, Ger en Jeanny hun bevindingen in een presentatie van 1,5 tot 2 uur bij de Gaper, Markt 3 in Sevenum. Aanvang 19.30 uur. Laagdrempelig en gewoon in het Zaerums. De verhalen worden aangekleed met veel fotomateriaal en filmpjes. De entree is gratis en er zijn (Ghanese) Kerstkransjes….. Graag tot dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.