Ghanese colbertjes

Eerder hebben we al bericht dat één van onze contactpersonen in Ghana een nieuwe impuls wil geven aan de traditionele kledingdracht in de regio. Tijdens officiële bijeenkomsten dragen mannen gewaden, die op de lokale  markt worden gemaakt. Vrouwen spenderen uren achter het weefgetouw om deze stoffen te maken en verdienen aldoende hun inkomsten. Vervolgens maken lokale kleermakers er “smogs” van, die ter hoogte van de heup breed uitlopen. Deze gewaden worden al eeuwen lang in Ghana gedragen. De jeugd lijkt hier echter niet meer zo warm voor te lopen.
Met hulp van een jonge kleermaker maakte onze contactpersoon in Ghana colbertjes van het zelfde materiaal. Tijden de presentatie van de laatste Ghana-reis hebben we aan de bezoekers deze colbertjes laten zien wat leidde tot een aantal bestelling van sympathisanten van VvC.

De eerste levering…
Afgelopen maandag wat het zover; 3 maanden later dan verwacht bereikte ons de eerste zending met colbertjes. Ger van Enckevort uit Evertsoord en zijn partner Gerda, waren de eersten die de zending jasjes uitprobeerden. Op de foto toont Ger vol trots zijn jasje.
We moeten echter ook erkennen dat de kwaliteit van de geleverde jasjes sterk achterbleef bij de kwaliteit van de jasjes die we in Ghana hebben gezien. Daarom hebben we besloten om de zending te retourneren en het gesprek aan te gaan over kwaliteit. Vermoedelijk wordt het nog een lange weg om de gewenste jasjes in de juiste kwaliteit vanuit Ghana in Nederland te krijgen.

2 gedachten over “Ghanese colbertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.