Op 25 mei was het 20 jaar geleden dat op die dag in 2003 onder grote belangstelling een belofte werd ingelost met de onthulling van een Ghana-kunstwerk op het Ghana-plein*. Afgelopen week werd het kunstwerk schoongemaakt en weer opnieuw geschilderd waardoor het er weer uit ziet als nieuw. Waarom staat dit monument er eigenlijk? Een korte terugblik.
Aanleiding
Tijdens de reis van het eerste reisgezelschap van Vrienden van Christopher naar Ghana in 1999, raakten de reizigers onder de indruk van de Baobab-bomen die her en der het landschap sierden. De reizigers vroegen of ze een Baobab mochten omdopen tot “Dutch-tree”. De plaatselijke Chief gaf toestemming onder de voorwaarde dat er in Nederland een Ghanees monument kwam met dezelfde eigenschappen als de Baobab; Een Baobab zal nooit geveld worden en de kracht van de boom wordt met respect benaderd. De reizigers accepteerden de ruil, niet overdenkend welke gevolgen de deal zou kunnen hebben in Nederland.
Niet eenvoudig
Voor de pas opgerichte stichting Vrienden van Christopher was het niet eenvoudig om invulling te geven aan deze belofte. Gelukkig kwam er hulp van de Groengroep. Ber Verheijen ontwierp het kunstobject. In de buurt werden er mensen benaderd die meedachten over het monument, de plaatsing en de onthulling. Er werden vrijwilligers en enkele bedrijven gevonden die zich achter het kunstwerk schaarden. Uiteindelijk is het kunstwerk een project geworden waarbij veel mensen hun steentje hebben bijgedragen.
Drukte bij de onthulling
Onder grote belangstelling werd in 2003 het monument onthult. Er was muzikale begeleiding van een gelegenheidspercussiegroep en joekskapel ‘Hesse ut al gehuurd?’. Er was gratis Max-Havelaar koffie uit de Wereldwinkel, aangeboden door de Werkgroep Sevenum en Ontwikkelingssamenwerking (WSO). Er waren korte speeches van Peter Nellen van VvC, de kunstenaar Bér Verheijen, Geert vd Hoogen van de Groengroep en burgemeester Mengde namens Gemeente Sevenum. De eenvoudige onthullingshandeling werd verricht door mevr. Gré van Encekvort, oud- docente, en weduwe van Grad van Enckevort, de oprichter van de WSO.
Duurzaam en sterk
Het kunstwerk bestaat uit 2 stalen gebogen platen die tegenover elkaar staan met daartussenin 2 banken. Vanuit de spleten aan de Nederlandse kant van het monument zijn aan de Ghanese zijde (Baobab) bomen zichtbaar. De banken zijn gekleurd als de Ghanese en de Sevenumse vlag. Het monument heeft dezelfde eigenschappen als de Ghanese Baobab-boom: het kan duizenden jaren oud worden, het is een herkenbare plek in de omgeving en het kan een ontmoetingsplek voor mensen zijn. Bij het monument staat een bordje met verdere tekst en uitleg. Als VvC gasten uit Ghana heeft staat het bezoek aan de kunstwerk altijd op de agenda.
Als nieuw
Het monument is onderhoudsvriendelijk. Desondanks is onderhoud nodig. Tuut van der Beele, een van de Ghana-reizigers en een van de initiators van het monument, heeft in de afgelopen week de handen uit de mouwen gestoken en gepoetst en geschilderd. John van Dirckx Vastgoedonderhoud stelde verf beschikbaar in de juiste kleuren. Het ziet er daardoor weer uit als nieuw.
Tuut en John; bedankt.
*Het Ghanaplein -een officieuze naam- is het parkje dat ingesloten wordt door de Monseigneur Verstraelenstraat, de Van Vlattenstraat en de Maasbreeseweg; https://www.google.nl/maps/place/Monument/@51.4088772,6.0375698,19.5z/data=!4m6!3m5!1s0x47c747aa753fc41d:0x2d8865da11d6c407!8m2!3d51.4129414!4d6.034339!16s%2Fg%2F11fkvqs655?entry=ttu