Iets over hulpverlening

In de loop der jaren zijn er veel hulpprojecten in het noorden van Ghana gekomen, met name in en rondom Tamale. Verder naar het noorden richting Bolgatanga en Burkina Faso is de intensiteit van hulpprojecten weer wat minder. 

Om hulpverlening succesvol te laten zijn moet je met veel factoren rekening houden.  Een handig hulpmiddel hierbij is de Cosmovision:

Natural: is materialen, planten, dingen. In het voorbeeld van het dorsen van mais is het apparaatje een zaak, een ding.

Human: zijn de mensen; rekening houden met de sociale omstandigheden. In het voorbeeld van het dorsen van de mais, is dat de bijeenkomst waar met de mensen besproken wordt hoe en waarom zo’n apparaatje kan gebruikt worden.

Spiritism: Is de cultuur, de overlevering. In het voorbeeld is dat de chief, die het apparaatje verwerpt omdat men alléén maïs eet die handgepeld is, zo-ook de maïs die men offert aan de voorouders. Er moet eerst met de overleden voorouders overlegd worden of dit soort nieuwigheden wel gebruikt kan/mag worden. Tijd is hierbij een belangrijke factor.Cosmovision

De Cosmovision gaat er nu van uit dat aan alle drie de aspecten; natural, human en spiritual even veel aandacht besteed moet worden bij veranderingsprocessen. Afrika leeft met name in een spiritual wereld (in tegenstelling tot VS: natural, en Europa: human).

Voorbeelden waarbij materie een belangrijke rol speelt in Ghana:

  • Ghanezen zijn dol op luxe cadeautjes, vb pennen, horloges enz.; zeker als er ook een verhaal bij is. Ook vinden sommige Ghanezen de touwpomp er niet aantrekkelijk uitzien. 
  • Als je, zonder verdere analyse aan een Ghanees vraagt waar hij behoefte aan heeft om een project draaiende te kunnen houden komen, komt hij vaak met voorbeelden als; een auto, een computer, een motor enz.

 

Voorbeelden waarbij aspecten uit de samenleving een belangrijke rol spelen:

  • Ghanezen houden erg van ceremonieel. Daarbij wordt de status van de Chief en zijn secondanten vaak benadrukt.
  • Ghanezen zijn sociale mensen. In de gang van en naar de dorpsput wachten de vrouwen op elkaar. Zaken worden uitvoerig besproken. Zang en dans komen veelvuldig voor. Mede hierdoor is de factor tijd van minder grote betekenis.

 

Voorbeelden waarbij spiritualiteit een belangrijke rol speelt:

  • Voedsel voor eigen consumptie/voedsel om te offeren moet met de hand worden bereid (vb maïs).
  • Als je iets geeft (vb een wanmolen) moet de gever het materiaal onderhouden.
  • Aan inheemse bomen zijn geesten van voorouders gekoppeld. Zonder toestemming van de voorouders (via de Chief) mogen Ghanezen deze bomen niet planten. Buitenlanders mogen dat wel. Ghanezen mogen deze bomen echter niet verzorgen. Ghanezen mogen probleemloos uitheemse bomen planten (mango, banaan enz.).

2 gedachten over “Iets over hulpverlening

    • Een touwpomp is een soort pomp die voornamelijk in ontwikkelingslanden gebruikt wordt voor winning van drinkwater en voor irrigatie-doeleinden. De pomp is in staat om (grond) water op te pompen van een diepte tussen 1 en 40 meter. Bij grotere dieptes is een kleinere buisdiameter gewenst. Zie op internet de uitleg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Touwpomp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.