Elk kind een familie!

Stichting Vrienden van Christopher heeft zich aangesloten bij de Dutch NGO pledge #EveryChildAFamily. Een groeiende beweging van Nederlandse particuliere initiatieven die zich allemaal inzetten om kinderen in een familie te laten opgroeien, en niet in een kindertehuis. Waarom doen we dat?

Waarom?
Kinderen belanden vaak in een kindertehuis door armoede of door het hebben van een beperking. 80% van de naar schatting 5,4 miljoen kinderen in tehuizen wereldwijd heeft op zijn minst één levende ouder of andere familieleden. Zij zouden voor hun kind kunnen zorgen met de juiste ondersteuning.

Belang van een gezin!
Onderdak bij familie of in een pleeggezin is een veel betere plek dan in een tehuis. Opgroeien in een tehuis heeft vaak een negatief effect op de gezondheid, ontwikkeling en kansen voor de toekomst van een kind. Dit komt vooral door het gebrek aan individuele aandacht. 300 onderzoeken uit meer dan 60 landen laat zien dat kinderen zich beter ontwikkelen in een gezinsomgeving en dat langdurig verblijf in een tehuis schadelijk is voor de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling.  Wanneer kinderen van een tehuis in een gezin of pleeggezin worden geplaatst, dan gaat hun ontwikkeling vaak met sprongen vooruit (bron: The Lancet https://www.thelancet.com/commissions/deinstitutionalisation).

Situatie in Ghana
In Ghana zijn ook veel weeshuizen en in veel gevallen ontlenen die hun bestaansrecht omdat arme ouders hun kinderen in een weeshuis proberen te krijgen door ze te verstoten of weg te geven. Als onderdak bij familie niet lukt lijkt een weeshuis het aantrekkelijkste alternatief. In onze projecten in Ghana steunen we vrouwen die bomen planten of manden vlechten zodat zij in komsten verwerven zodat ze de kinderen zelf kunnen opvoeden. Ook als er armoede is of als hun kind een beperking heeft.  

Weeshuis toerisme
Ook in de omgeving van onze projecten is sprake van weeshuis-toerisme. We krijgen af en toe de vraag van studenten of vrijwilligers die in een weeshuis willen werken. Werken in een weeshuis  lijkt een goed idee, maar het is vaak schadelijk voor de weeskinderen. Het veroorzaakt hechtings- en ontwikkelingsproblemen. En belangrijk: veel kinderen zijn geen wees. Ze hebben één of meerdere ouders of familieleden. Opvanghuizen mogen alleen een tijdelijke noodoplossing zijn, kinderen moet zo snel mogelijk terug naar huis of een vervangend gezin. Maar een vol weeshuis betekent een volle kassa, dus worden kinderen, soms onder valse voorwendselen, naar weeshuizen gelokt. Als vrijwilliger of stagiair houd je deze commercie in stand, hoe goed je bedoelingen ook zijn. Wij raden stages in weeshuizen ook altijd af.

Meer informatie over de pledge is te vinden op https://www.bettercarenetwork.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.