Een gezellig dagje uit met Kunst op vakantie 2017

Vereniging ‘Slapen in Limburg’ organiseerde op 16 juli voor de 6e keer ‘KUNST OP VAKANTIE’. Op ’t Rouweelse Veld stelden we Bolga-manden en Bolga-schalen ten toon en deze waren te koop. De producten zijn rechtstreeks opgekocht bij een vrouwengroep die we al jaren steunen. Bovendien is het vervaardigd met lokale natuurlijke grondstoffen.

Geuren en kleuren
Jan Wijnen heeft ter plekken in geuren en kleuren aan ieder die het wilde horen (ongeveer 500 bezoekers) verteld, hoe deze producten gemaakt worden. Kern van het verhaal is dat de lokale bevolking amper van de opbrengst van de landbouw kan leven. Een andere bron van inkomsten werd gevonden in het maken van manden en schalen van gedroogd gras. Dit is een zeer arbeidsintensieve bezigheid die alleen door vrouwen uitgevoerd wordt. Meestal doet ze dat in groepsverband zodat het ook een belangrijke sociale activiteit is geworden. Per product heeft een vlechtster minimaal 3 dagen werk.

Handel
De vrouwen verkopen de producten aan handelaars die in het centrum van de stad Bolgatanga inkopen. Het aanbod is seizoensgebonden met als gevolg dat prijzen sterk onder druk kunnen staan.
De manden en schalen die Jan bij t Rouweelse Veld verkocht, zijn voor een redelijke prijs ingekocht bij vrouwen met wie we al langer samenwerken. De verkoopprijs die VvC vraagt is hoger dan de inkoopprijs en de opbrengst vloeit via VvC weer terug naar de producenten in Ghana. Als dat geen eerlijke handel is…!

Ghanees dankjewel
We hebben de gelegenheid aangegrepen om Wietje en Piet Selen van ’t Rouweelse Veld te bedanken. In de periode van Hemelvaart en Pinksteren heeft onze gast, Sadik uit Ghana, op ’t Rouweelse Veld een bijzonder gastvrije periode mogen beleven. Als gast van de camping, maar ook als kind aan huis. Sadik had privacy indien gewenst maar ook de mogelijkheid om veel sociale contacten te leggen. Zowel Wietje als Piet beamen dat ze bijzonder genoten hebben van de aanwezigheid van deze Afrikaanse campinggast. VvC bedankte Wietje en Piet met een prachtig groot schilderij gemaakt door Faustina, de kunstenares met wie we al jarenlang bevriend zijn.

Rakuvaria Knops bedankt
Een ander bedankje zal binnenkort naar Ed & Ine Knops gaan. Tijdens het verblijf van Sadik hebben ook Ed en Ine gastvrijheid getoond door hun atelier beschikbaar te stellen voor een ontmoeting met Sadik. Enkele weken later hebben we op het Rakuvaria-festival gestaan. Het idee rondom Empty Bowls (lege soepkommen) was van Ed afkomstig. Mede door het enthousiasme dat door Ed en Ine werd overgedragen op de keramisten op het festival konden we veel pinda-soep verkopen, met daarbij de opbrengst van de verkoop van de kommetjes. Prachtige activiteit met een mooie opbrengst voor Ghana.
Het is fijn dat ons werk in Ghana op veel good-will kan rekenen zodat we onze Ghanese vrienden kunnen helpen.

Wie gaat er mee naar Ghana?
Net als elk jaar wil VvC ook dit jaar weer een reisgezelschap samenstellen om een reis te maken in de periode oktober – december. Een reis van 2 a 3 weken, waarbij je al onze projecten bezoekt en waarbij er nauw contact is met de lokale bevolking. Daarnaast zijn er ook wat toeristische uitstapjes. Een reis als deze is in geen enkele reisfolder terug te vinden. Via VvC gingen er al 15 reisgezelschappen op deze manier naar Ghana. Meer info: www.vriendenvanchristopher.nl of bel 06-12610060.
Peter Nellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.