Druk bezochte presentatie

Op 29 december vond de presentatie plaats van onze bestuurders Ilse Milot en Peter Nellen in een overvolle Razen-Tru kamer bij de Sevewaeg in Sevenum. De presentatie was niet louter een reisverslag. Het was een terugblik op het afgelopen jaar en een blik vooruit. Daarnaast zat er ook een kritische zelfreflectie in de presentatie aan de hand van de duurzaamheidsscan.

Als uitgangspunt van de presentatie werden de reizen van voorgaande 2 reisgezelschappen en het verjaardagsfeest van pater Meddens genomen. Bij het feest waren maar liefst 4 Ghanese gasten die we in die periode ook in Sevenum een programma boden. Hiervan is veelvuldig verslag gedaan op onze site en op Facebook. Een van de gepresenteerde projecten in de dop is een uitwisseling die we hopen op te starten met de Gambibgo bassischool en de Kroevert in Kronenberg. Vanuit Ghana is er behoorlijk wat input gekomen in de vorm van tekeningen en filmpjes die een mooie uitwisseling moet opleveren.

Tijdens de presentatie werd gepoogd om een antwoord te geven op de hoofdvraag van de presentatie; “Helpt dat echt?”  Er werd een antwoord gegeven met hulp van de duurzaamheidsscan, ontworpen door Sara Kinsbergen. Zij doet al sinds 2008 aan de Radboud Universiteit onderzoek naar particuliere initiatieven. De duurzaamheidsscan geeft een indicatie van de duurzaamheid van de activiteiten gericht op armoedebestrijding. Door de projecten van de stichting te scoren in de bijgevoegde afbeelding, bleek dat er een behoorlijk verschil is in de verschillende projecten.
Ook werd uitgelegd dat de Vrienden van Christopher kritisch naar mensen en projectaanvragen kijkt en niet zomaar van alles steunt.

Zo werden de Afrikaanse colbertjes van Sadik gepresenteerd. Met hulp van een lokale kleermaker hoopt Sadik jasjes op de (internationale) markt te brengen van traditionele Ghanese stoffen. Deze stoffen worden normaliter gebruikt voor het vervaardigen van een traditionele smog; een ruimvallend gewaad dat bij feestelijkheden door de mannen gedragen wordt. Tijdens de presentatie werden mensen uitgenodigd om mee te denken om dit ondernemersplan succesvol te maken. Vooralsnog is dit een private aangelegenheid en wordt dit niet projectmatig ondersteund zoals onze stichting dat bij gemeenschap projecten doet. 

Ten slotte werden de belangrijkste plannen van het nieuwe jaar gepresenteerd:
-Ghana-reis in 2018; wie gaat er mee?
-Bijdrage aan het WereldPaviljoen in Steyl waar een gedeelte aan Ghana gewijd wordt
-Opstart uitwisseling Gambibgo met de Kroevert
-Opstart meerjarenplan voor het boomplanproject in Kandiga
-Bijdragen aan de waterput bij de school in Yebongo

Afgesloten werd met een dankzegging aan alle steun die we in het afgelopen jaar mochten ontvangen.

Hierbij de link naar het filmpje van de PowerPoint presentatie; Filmpje

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.