Doorstart voor “Sevenums” project?

Ghana verliest een kartrekker

Op zondag 22 juli 2012 is projectleider Patrick Agesoba van de Friends of Tree Club in Ghana plotseling komen te overlijden. Patrick was gedurende 7 jaar de contactpersoon voor de Sevenumse Stichting Vrienden van Christopher. Mede door zijn inbreng liepen er meerdere succesvolle acties en was er een brede steun in de regio voor het project in het Noord-Ghanese dorp. Het groeiende vertrouwen maakte dat de financiële steun vanuit Sevenum de laatste jaren groeide. Nu Patrick uitvalt zal moeten blijken of dit vertrouwen blijft.Patrick Agesoba met VvC bestuurder Jan Wijnen

Sinds 2005 steunt Vrienden van Christopher het vrouwenproject Friends of Trees Club. VvC besloot dit project te steunen omdat projectleider Patrick Agesoba hen overtuigde met een doordacht plan en een duidelijke visie. Patrick was een serieuze en kundige man die met de armste vrouwen uit zijn dorp de “Friends of Trees club” oprichtte. Hij werkte intensief met de vrouwen waarbij realistische en haalbare plannen ontstonden. Patrick stimuleerde een werkmentaliteit. Profiteursgedrag of luiheid stelde hij in de groep ter discussie. Nieuwe leden werden gescreend op hun motivatie. Dit maakte dat de groep groeide naar ongeveer 100 gemotiveerde vrouwen.

De belangrijkste activiteit van de vrouwen was het aanplanten en verzorgen van een Mango-boomgaard. Na verloop van tijd kwamen er nieuwe ideeën en plannen. Naast de aanplant en verzorgen van bomen waren de vrouwen actief met micro-kredieten, mandenvlechten, werden er trainingen gegeven en was er met hulp van de Nieuwjaarsduik in Horst en Novib een put aangelegd. Onlangs was men gestart met de bouw van een ontmoetingsgebouw / kinderopvang.

Het plotselinge overlijden van Patrick is hard aangekomen. Gezien de vooraanstaande rol die Patrick in het dorp heeft verworven, heeft de Chief besloten dat de begrafenis pas plaats zal vinden op 26 en 27 oktober aanstaande. Dit geeft de familie voorbereidingstijd en maakt dat de gasten die van ver moeten komen de begrafenis bij kunnen wonen. VvC onderzoekt of ze gehoor kan geven aan deze impliciete uitnodiging. Patrick werd ongeveer 50 jaar en laat een vrouw en 4 kinderen na.

Vrienden van Christopher kiest er voor om met kleinschalige projecten te werken waarbij de lijnen kort zijn en de investeringen tot duurzame veranderingen leiden. Deze kleinschaligheid maakt ook kwetsbaar. Zo verloor VvC in november 2000 haar eerste projectleider en de naamgever van de stichting Christopher Ampumperongo. 12 jaar later overkomt de stichting hetzelfde. Er is echter een belangrijk verschil; In de laatste jaren was Patrick begonnen met het zoeken en inwerken van een opvolg(st)er. Het zal in de komende maanden duidelijk moeten worden of deze opvolger klaar is voor de klus.

Op de foto: Patrick Agesoba met VvC bestuurder Jan Wijnen in 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.