Corona-hulp succesvol afgerond

Met de oplevering van een rapportage van projectleider Sadik Ayine Inusah werd afgelopen week de Corona-hulp periode afgesloten, die gefinancierd werd door Stg. Vrienden van Christopher en Wilde Ganzen. Naast een geschreven rapportage werd ons de volgende rapportage gestuurd;

De hulpverlening is in grote lijnen gelopen zoals verwacht. De periode werd opgestart met een een voorlichtingsronde verzorgd door voorlichters van het ministerie van gezondheid. De voorlichting werd gegeven bij deelnemers aan het Gambibgo Ghana Project, de boomplanters van Kandiga (KATPA) en de mandenvlechters van Sirigu (SITRA). Naast een algemene uitleg over het virus werd instructie gegeven over het wassen van handen en het dragen van een mondkapje. Omdat er in de dorpen niet overal schoonwatervoorzieningen zijn, werden zgn. Veronica-buckets met zeeppompjes geleverd.

Een ander gedeelte van de hulp betrof het verstrekken van voedsel. Voor de lockdown waren de landarbeiders die normaliter elders in het land werkten massaal weer teruggereisd naar hun geboortedorpen. Dit vanuit angst voor het virus. Deze grote groep mensen deed daardoor ook een beroep op de kleine voedselvoorraden voortkomend uit de laatste oogst. Daarnaast zorgde de lockdown in het aangrenzende Burkina Faso dat handelsstromen volledig stil kwamen te liggen. Anders dan gepland werd er meteen in juni de volledige voorraad voedsel ingekocht die begroot was, in plaats van dit gefaseerd doen. Dit omdat de verwachting was dat de voedselprijzen flink zouden stijgen en omdat er toch voldoende opslagcapaciteit in de dorpen bleek te zijn.

Hieronder beelden van de distributie bij de mandenvlechters van SITRA

Op dit moment komen weer de nieuwe oogsten van het land en is er een moeilijke periode overbrugt. Uiteindelijk is het aantal COVID19-slachtoffers in Noord-Ghana tot op heden beperkt gebleven maar was door de lockdown onze hulp zeer gewenst.

Grote hoop is dat daarmee de grootste negatieve impact van COVID19 voor onze projectpartners in Ghana onderdrukt is. Van groot belang is dat nu de handelsstromen op gang komen en dat de aankomende oogsten goed zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.