Computers in Ghana; netwerken helpt!

Afgelopen week was er feest in het dorp Gambibgo. Een lang gekoesterde wens van de ouderraad van de middelbare school ging in vervulling met de opening van een computerlokaal. Het lokaal kwam tot stand door een klein beetje hulp van St. Vrienden van Christopher.

Bevlogen ouderraad
Al in 2015 kregen wij het verzoek om steun te bieden bij het tot stand komen van een computerlokaal in Gambibgo. De ouderraad van de school had geld verzameld maar dit was bij lange na niet voldoende om het gebouw en de bijbehorende inrichting te realiseren. We werden geraakt door de bevlogenheid en de vasthoudendheid van de ouderraad. We besloten om een donatie te doen voor de aanschaf van de eerste computer zodra het computerlokaal gereed was. Dat liet echter lang op zich wachten. Tijdens een reis in 2019 besloten we de donatie te doen, ondanks dat het computerlokaal nog steeds niet klaar was. Onze belangrijkste bijdrage kwam later.

Netwerkdag voor stichtingen
In 2021 waren we op een netwerkdag van stichtingen als de onze, die actief zijn in Ghana. Daar troffen we de leden van Mancina Foundation die zich toeleggen op ICT-onderwijs in Ghana. Zij raakten geïnteresseerd in ons verhaal over de bevlogen ouderraad in Gambibgo en stuurden hun contactpersoon in Ghana naar het Noord-Ghanese dorp. Ook zij werden geraakt door de bevlogenheid en besloten dat de school in Gambibgo hun eerste project in Noord-Ghana zou worden. Aanvankelijk ging het verzoek aan Mancina Foudation over de aanleg van een netwerk en de aanschaf van PC’s. 2,5 jaar later kunnen we concluderen dat Mancina Foundation ook flink heeft bijgedragen aan de inrichting van het lokaal.

Computers in Gambibgo

Op de foto zitten de leerlingen ietwat onwennig achter de beeldschermen. Ze kennen het toetsenbord en de muis allen uit de lesboeken, maar nu gaan ze er echt mee werken. Er zal een wereld aan mogelijkheden voor hen opengaan. Het computer-lokaal is het eerste in de verre omtrek en het zal ook door leerlingen uit andere scholen benut worden. Tevens zullen er onderwijzers uit de regio trainingen kunnen volgen.

Officiële opening
Op vrijdag 13 oktober 2023 was de officiële opening van het computer lokaal, ofwel het ICT-lab, zoals zij het noemen. De opening ging gepaard met het nodige ceremonieel en de nodige bobo’s. De lokale pers legde dit vast in een uitvoerig artikel; https://apexnewsgh.com/gambibgo-ict-lab-center-inaugurated/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.