Boompje groot, plantertje dood…

 Stopt de Stichting Vrienden van Christopher met haar belangrijkste project in Ghana?

Afgelopen juli overleed de Ghanees Patrick Agesoba plotseling. Hij was projectleider en contactpersoon van Stichting Vrienden van Christopher in een vrouwen boom-plant-project in Kandiga, Ghana. Op 26 en 27 oktober vindt de begrafenis plaats en zal een 5-koppige delegatie uit Sevenum, Horst en Venlo aanwezig zijn. Zij zal onderzoeken of het project een doorstart kan maken.

Begrafenis
Vanuit meerdere kanalen in Ghana werd Vrienden van Christopher in Juli geïnformeerd over het plotselinge overlijden van Agesoba. Uiteindelijk was het de dochter van Agesoba die Vrienden van Christopher in haar gebrekkige Engels uitnodigde voor de begrafenis van haar vader. Vrienden van Christopher geeft gehoor aan deze uitnodiging en zal afreizen naar Kandiga. De bestuurders Jan Wijnen en Peter Nellen uit Sevenum en sympathisanten Francine en Henk Thielen uit Horst en Ilse Milot uit Venlo zullen getuigen zijn van de wake en de begrafenis, als Patrick Agesoba na 3 maanden vrieshuis voor de laatste keer in Kandiga is. Dit zal een eerbetoon zijn met lokale gebruiken en tradities, vermengd met elementen uit het Christendom en de Islam.

Vervolg
Een belangrijke opdracht voor de 2 bestuurders is om te ontdekken of er voldoende draagvlak en kwaliteit aanwezig is om te blijven ondersteunen. Staat er iemand in Kandiga op  die Patrick kan opvolgen? Daartoe zullen de bestuurders van Vrienden van Christopher gesprekken voeren met de vrouwen, de Chief en projectleiders van andere projecten. Als de doorstart van het project niet reëel blijkt te zijn, dan kan het betekenen dat de stichting stopt met het ondersteunen van dit project!

Verwoestijning
Sinds 2005 ondersteunt de stichting Vrienden van Christopher een groep vrouwelijke boomplanters in Kandiga. De aanplant van bomen is noodzakelijk om de uitdijende Sahara tegen te houden. Zij vormt een bedreiging voor de bewoners en maakt landbouw onmogelijk. Een groep arme ongeschoolde vrouwen uit een gemeenschap bij Kandiga had gehoord dat door de aanplant van bomen leefomstandigheden zouden kunnen verbeteren. Zij startte met het planten van bomen. Een van de weinige geschoolde ontwikkelingswerkers uit het gehucht, Patrick Agesoba, nam het initiatief om de vrouwen te helpen. Hij bracht Vrienden van Christopher in contact met de vrouwen. Met video-rapportages en rapportjes informeerde Patrick de Stichting over de ontwikkelingen en kwam er een financiële ondersteuning vanuit Nederland op gang.

Groei
In enkele jaren werd er een mango-plantage aangeplant en werden er boompjes geplant bij de woningen van de vrouwen. Het gebied werd letterlijk groener. De groep groeide van 38 tot 98 vrouwen. Voor toelating tot de groep moesten nieuwe vrouwen aan eisen voldoen op het gebied van motivatie en het nakomen van afspraken. Het planten van bomen fungeerde als vliegwiel voor nieuwe ideeën. Er werd een put geslagen en een waterpomp geplaatst, er werden micro-kredieten verstrekt en werd gestart met de bouw van een kleine ontmoetingsplek. Totdat het overlijdensbericht van 23 juli het hele project verlamde.

School voedsel
Stichting Vrienden van Christopher ondersteunt naast boomplantactiviteiten ook andere plattelandsprojecten in Noord Ghana. Jan Wijnen en Peter Nellen zullen tijdens hun reis in dat kader een dorpsschool in de regio bezoeken en ze zullen op bezoek gaan bij de Bisschop van Navrongo. Dit om werkafspraken te maken rondom het school-voedsel-programma. Dit is een kleinschalig project waarbij scholing wordt gestimuleerd door voedsel te verstrekken op 3 dorpsschooltjes. Het voedsel wordt regionaal geproduceerd waardoor ook de lokale landbouw wordt gestimuleerd. Belangrijkste opbrengst is dat door dit schoolvoedselprogramma er in de laatste jaren veel meer kinderen naar school zijn gegaan.

Ghanese kunst
Francine en Henk Thielen en Ilse Milot zullen tijdens deze korte reis, kunstenares Faustina bezoeken. Zij is een talentvolle jonge vrouw die vanuit Stichting Vrienden van Christopher sinds vorig jaar wordt gesteund. Faustina krijgt de kans om zich te bekwamen als kunstschilderes, ten gunste van haarzelf en het vrouwenproject waarbij zij is aangesloten. Haar kleinschalige project heet “Haar kunst” en is ontstaan op initiatief van de 3 genoemde sympathisanten. Meer info over “Haar kunst” en het schoolvoedselprogramma is te vinden op de site www.vriendenvanchristopher.nl.

De reizigers zullen na de reis hun bevindingen aan een breder publiek presenteren. Over het hoe en waar zullen ze u later in de lokale media informeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.