Treeplanting women van Kandiga

Girl-power op zijn Ghanees

Sinds 2005 ondersteunt VvC een kleinschalig vrouwen boomplantproject in Kandiga (het geboortedorp van de naamgever van onze stichting). Vrouwen van het platteland van Kandiga hebben zich verenigd in deze club; The Kandiga friends of trees club.

Enkele vrouwen van Kandiga in de t-shirts van een van de sponsoren; de Nieuwjaarsduik van Horst (2009).

Enkele vrouwen in t-shirts van  de Nieuwjaarsduik Horst (2009).

De aanplant van bomen is noodzakelijk om de uitdijende Sahara tegen te houden. Zij vormt een bedreiging voor de bewoners en maakt landbouw onmogelijk. Een groep arme ongeschoolde vrouwen uit een gemeenschap bij Kandiga had gehoord dat door de aanplant van bomen leefomstandigheden zouden kunnen verbeteren. Zij startte met het planten van bomen. Een van de weinige geschoolde ontwikkelingswerkers uit het gehucht, Patrick Agesoba, nam het initiatief om de vrouwen te helpen. Hij bracht Vrienden van Christopher in contact met de vrouwen. Met video-rapportages en rapportjes informeerde Patrick de Stichting over de ontwikkelingen en kwam er een financiële ondersteuning vanuit Nederland op gang.

Groei
In enkele jaren werd er een mango-plantage aangeplant en werden er boompjes geplant bij de woningen van de vrouwen. Het gebied werd letterlijk groener. De groep groeide van 38 tot 98 vrouwen. Voor toelating tot de groep moesten nieuwe vrouwen aan eisen voldoen op het gebied van motivatie en het nakomen van afspraken. Het planten van bomen fungeerde als vliegwiel voor nieuwe ideeën. Er werd een put geslagen en een waterpomp geplaatst. Er werden cursussen gegeven in het vlechten van manden, het enten van mango’s en eenvoudig boekhouden. Er werden micro-kredieten verstrekt en er werd gestart met de bouw van een kleine ontmoetingsplek/ school. Totdat het op 23 juli 2012 het overlijdensbericht van Patrick Agesoba het hele project verlamde.

Begrafenis
In Oktober 2012 was VvC vertegenwoordigd bij de begrafenis van Patrick Agesoba, een indrukwekkende gebeurtenis die duidelijk maakte dat Patrick een grote betrokkenheid had bij de vrouwen uit zijn dorp en de ontwikkeling van zijn regio. We leerden ook van de plaatselijke Chief dat het in de periode rondom de begrafenis niet gepast is om nieuwe afspraken te maken rondom het vervolg van het project.

Wel is duidelijk geworden dat de vrouwen verder willen met hun activiteiten en dat zij de docher van Patrick Agesoba naar voren hebben geschoven als beoogd opvolger in het project. Afgesproken is dat zij een voorzet zal geven voor vervolg. Tot die tijd is de financiering van de ontmoetingsplek/school stilgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *